Emigreren naar Zweden
Handige tips voor emigratie naar Zweden
Het is verstandig om van tevoren goed geïnformeerd te zijn over de emigratieprocedure en de lokale gewoonten in Zweden.
Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten op orde hebt en zoek naar betrouwbare informatiebronnen die je kunnen helpen bij je emigratie. Vergeet niet om ook te genieten van het avontuur en de nieuwe ervaringen die je te wachten staan!
Sta je op het punt om daadwerkelijk de knoop door te gaan hakken, maar vind je het eigenlijk wel fijn om iemand te hebben die het hele proces met je mee kijkt en denkt, dan kunnen we Daniëlle van Roadmap to Sweden aanbevelen. Wij hebben ook gebruik gemaakt van haar kennis en kunde met betrekking tot onze emigratie. Dit is voor ons een hele grote houvast geweest. Mocht je nieuwsgierig zijn, check dan haar website eens:
De emigratiebeurs wordt ook vaak genoemd als handig zetje in de rug. Zelf zijn wij daar nooit aan toe gekomen, want tegen de tijd dat de beurs zou zijn, zouden we al in Zweden zijn 😉.
Ook zijn er de nodige boeken te vinden over emigreren naar Zweden. Wij hebben zelf een paar boeken, maar het meeste hebben we toch zelf uitgezocht.
Uiteraard mag je ons ook benaderen als je vragen hebt of nieuwsgierig bent naar de beren die wij op onze weg tegen zijn gekomen 😉. Stuur ons een berichtje via het contactformulier en we doen ons best zo snel mogelijk te reageren.
Waar moet je rekening mee houden bij emigreren naar Zweden?
Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden wanneer je naar Zweden wilt emigreren. Denk aan zaken zoals huisvesting, werk, onderwijs, gezondheidszorg en de Zweedse cultuur. Het is ook belangrijk om de juiste regelgeving en procedures te volgen om een soepele overgang naar je nieuwe leven in Zweden te garanderen.
Op de pagina van Skatteverket (Zweedse belastingdienst) staat de meest actuele informatie. Deze pagina kun je eventueel vertalen, kan helpend zijn, want alles staat in het Zweeds beschreven 😉.
Even alles op een rijtje (wellicht niet helemaal compleet, maar schroom niet om ons te vragen, we weten niet op alles antwoord, maar zullen ons best doen om je aan het juiste antwoord te helpen):
Huisvesting:
Weet je al zeker in welke regio je wilt gaan wonen? Wil je dan een woning huren of direct kopen? Onze ervaring is dat het eigenlijk niet heel moeilijk is om een huurwoning te vinden. Een oproepje op Facebook kan echt wonderen doen. Je vindt op Facebook veel fora waar je je vraag kunt stellen.
Wil je direct kopen, dan kan het zijn dat je tegen wat meer uitdagingen aanloopt. Hoeft niet, maar het kan wel. Zoals je wellicht hebt kunnen lezen verliep het bij ons heel soepel (Blog: Hoe het begon), maar we kennen ook andere verhalen. Laat je niet uit het veld slaan, de aanhouder wint en in de regel helpt het als je via de makelaar in contact kunt komen met de huidige bewoners van een woning. Maar... wordt niet te pusherig. Dat kan afkeer geven en dat zou toch zonde zijn.
In Zweden werkt het biedingsproces net even anders dan we in Nederland kennen. In Zweden wordt er openbaar geboden via sms of mail, deze biedingen zijn dan ook zichtbaar op de site bij de betreffende woning. De verkopende partij beslist ook aan wie de woning gegund is, dit hoeft niet de hoogste bieder te zijn.
We horen ook dat het wel eens problemen kan geven om een woning aan te kopen, omdat de makelaar aangeeft dat alle transacties via een Zweedse bank moeten verlopen (wegens witwassen). Wij hebben dat niet zo ervaren. De makelaar die ons het huis verkocht was heel relaxed en we konden de aanbetaling via onze Nederlandse bank betalen. Eenmaal in Zweden zijn we direct aan de slag gegaan om ons in te schrijven, Bank-id aan te vragen, id-kaart en Zweedse bankrekening. Het resterende bedrag hebben we via de Zweedse bank overgemaakt.
Onderwijs:
Lees hiervoor onze blog Kinderen in Zweden
Gezondheidszorg:
Als je vanuit Nederland naar Zweden emigreert heb je een alternatieve zorgverzekering nodig. Wij kozen voor OOM. Niet goedkoop, wel nodig. Aangezien je niet direct verzekerd bent voor zorg als je je spullen in een schattig rood Zweeds huisje zet. Je hebt altijd recht op zorg, maar zonder goede zorgverzekering kan het wel eens heel duur uitpakken. Dus bekijk goed wat nodig en passend is voor jouw situatie.
Je hebt recht op zorgverzekering vanuit Fösäkringskassan zodra je je persoonsnummer hebt. Je dient dit overigens wel zelf nog aan te vragen bij Försäkringskassen en houdt er rekening mee dat het tot een jaar kan duren alvorens alles verwerkt is. Wij hebben dit al vrij snel aangevraagd, nog zonder werk overigens, omdat we wisten dat het een jaar kon duren. Maar... in de tussentijd heb je óf je alternatieve zorgverzekering nog, of als je deze hebt opgezegd en zorgkosten hebt gemaakt, dan wordt dit meestal achteraf alsnog vergoed, want de kans is groot dat je de gemaakte kosten zelf moet voorschieten.
Kinderbijslag
Ook in Zweden kennen ze kinderbijslag (barnbidrag). Zodra alle gegevens verwerkt zijn bij Försäkringskassan, wordt ook automatisch alles voor de kinderbijslag verwerkt. Zo krijg je in Zweden per kind 1250 kronen per maand. Om meer te weten hierover, lees je het beste op de website van Försäkringskassan. Daar staat ook de meest actuele informatie.
Zweedse cultuur
Lagom is een algmeen bekend begrip in Zweden. Het betekent niet te veel en niet te weinig, precies genoeg. Zo staan de Zweden in het leven en trekken dit eigenlijk in bijna alles wel door. Werk, privé... lagom.
Fika hoort ook echt bij het Zweedse leven. Fika is meer dan koffie met iets lekkers, het is een moment van samenkomen om dan inderdaad koffie (of thee, maar meestal koffie) met iets lekkers te nuttigen. En dan liever vaker dan 1x per dag. Daar moesten wij, altijd maar doorgaande Nederlanders, wel even aan wennen 😉.
Warm eten doe je 's avonds toch? Fout! In Zweden eten ze vaak warm 's middags. Er is wel een verschuiving gaande naar het 's avonds warm eten, maar vele Zweden eten nog altijd 's middags warm. In veel lunchrooms vindt je dan ook een "dagens lunch", ook vaak warme gerechten, aangevuld met brood en/of salades. Ook is lunchen in Zweden relatief goedkoop.
Zweedse feestdagen
Naast de bekende feestdagen, zoals we die in Nederland kennen, zoals kerst en pasen, vieren de Zweden nog enkele dagen meer. Neem bijvoorbeeld Sankta Lucia, Valborg, Midsommar. Dit zijn feestdagen die we in Nederland niet kennen. Het is wel goed om je enigszins te verdiepen in de Zweedse feestdagen en tradities. Lees hierover meer in onze blog De Zweedse feestdagen en tradities.
Tekst aangepast: 22-04-2025
Stappenplan
Geen enkele emigratie verloopt hetzelfde. Er zijn mensen die via een detacheringsbureau in Zweden direct aan het werk kunnen, via dat bureau aangeboden krijgen de taal te leren. Huisvesting wordt in sommige gevallen ook geregeld.
En er zijn mensen, waaronder wijzelf, die alles achterlaten, zonder werk en zicht op werk naar Zweden emigreren. Omdat alles open lag voor ons, gaf het wel houvast om een stappenplan te maken.
Voor ons was dat hetvolgende (dit kan voor iedereen anders zijn, pik er dus uit wat voor jou passend is in jouw situatie):
- knoop doorhakken!
- huurwoning zoeken (wij wilden eerst gaan huren en dan ter plaatse op zoek naar een koopwoning. Wisten wij veel dat dat anders zou gaan lopen 😉)
- aanmelden emigratie Skatteverket. Voor ieder gezinslid (vanaf 16 jaar) dien je dit apart te doen. Kan ook ter plaatse, maar kost meer tijd en voorbereid aankomen voelt wel heel fijn https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/flyttanmalan.4.76a43be412206334b89800018531.html
- uitschrijven huidige gemeente
- verhuisdozen in de tussentijd vullen en spullen verkopen/weg geven/wegdoen
- daadwerkelijk VERHUIZEN!!
- eenmaal aangekomen in Zweden: zo snel als kan, naar een kantoor van Skatteverket in jouw omgeving om alles in te dienen en je ter plaatse aan te melden als nieuwe burger van Zweden en persoonsnummer aan te vragen. Ze zullen aangeven dat het tot 18 weken kan duren voordat je bericht krijgt. Wij kregen binnen 5 weken al onze persoonsnummers (Zweeds BSN nummer)
- Als je persoonsnummer binnen is, kun je een afspraak maken bij het Skatteverket voor het aanvragen van een Zweeds id-kaart. Zonder zo'n kaart kun je niet veel, dus je hebt het echt nodig. Dit duurt gemiddeld een weekje eer je de id-kaart kunt ophalen. (let op: deze id-kaart is geen reismiddel!)
- Eenmaal je id-kaart op zak kun je bij een bank binnenstappen en aangeven dat je graag een bankrekening wilt openen. Bekijk voor jezelf welke bank passend is voor jouw situatie. Je zult een hele stapel papieren meekrijgen om in te vullen, geen zorgen... Google Lens is your best friend 😉.
- Als de bank akkoord geeft voor het openen van een rekening en dit is verwerkt, dan zal er ook direct een Bank-ID aangemaakt worden. Dit kun je dan ook op je smartphone installeren. Net zoals Swish. Euh... watte hoor ik je denken. Ja Swish... dit is een betaalapp, enigszins vergelijkbaar met Tikkie in Nederland, alleen wordt Swish in Zweden heel veel gebruikt. Contant betalen kan ook nog steeds, maar Swish is wel een veel gebruikte betaalmogelijkheid.
- WELKOM IN ZWEDEN EN GENIET VAN WAT HET LAND JE TE BIEDEN HEEFT!!!
Begin jouw reis naar Lagom vandaag nog!
Neem de eerste stap richting een nieuw avontuur in Zweden en laat je inspireren door onze emigratieverhalen. Klik op onderstaande knop om meer te ontdekken.