
Appelkruimelvlaai met appelboter
Rondom de verjaardag van Jeroen hadden we héél véél appels liggen om verwerkt te worden. Na de appelmoes, de appelsap, appelcake, appelboter was het tijd om wat anders te maken. Een verjaardag nodigt uit om wat lekkers op tafel te zetten, dus het werd een appelkruimelvlaai. En omdat we ook de appelboter gemaakt hadden, verwerkten we deze ook in de vlaai. Het resultaat? Een heerlijk smaakvolle appelkruimelvlaai (geïnspireerd door Rutger Bakt).
Bereidingstijd: 3 uur
Ingrediënten voor de bodem:
- 250gr bloem
- 5gr gedroogde gist
- 0.5 theelepel zout
- 40gr zachte boter (kamertemperatuur)
- 20gr suiker
- 0.5 ei
- 100ml lauwwarme melk
- Paneermeel
- Homemade appelboter
Ingrediënten voor de vulling:
- 1kg appels, geschild en in stukjes
- 50gr suiker
- 2 theelepels kaneel
- 3 eetlepels water
- 50gr rozijnen
Ingrediënten voor de kruimels:
- 120gr bloem
- 60gr suiker
- snufje zout
- 80gr koude boter
Bereidingswijze:
Begin met het maken van de bodem. Je kunt ervoor kiezen om een kant en klaar bodem te pakken, echter denken wij dat een zelfgemaakte bodem net wat lekkerder is. Ga als volgt te werk:
- Voeg alle ingrediënten voor de bodem in de mixkom en kneed het deeg voor ongeveer 10 min, totdat je een soepel deeg hebt.
- Maak van het deeg een bol en leg deze in een kom.
- Doe een plastic zak over de kom en zet op een warme plek, zodat deze gedurende 1 uur kan rijzen.
- In de tussentijd schil je de appels en snijd je deze in stukjes.
- Doe de appelstukjes samen met de kaneel, suiker en water in een pan.
- Verwarm deze zodat de appel zachter wordt. Roer regelmatig door.
- Haal de pan van het vuur en roer de rozijnen erdoor heen.
- Laat nu afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur.
- Vet ondertussen een vlaaivorm in.
- Bereid nu de kruimels alvast voor: Voeg alle ingrediënten voor de kruimels bij elkaar en kneed dit tot een kruimelig geheel.
- Zet zolang in de koelkast tot je het gebruikt.
- Bestrooi het werkblad en leg het deeg erop.
- Druk het deeg wat plat en kneed nog 1 maal goed door.
- Rol het deeg met een deegroller uit tot een ronde lap, zo groot dat deze over de vlaaivorm past.
- Leg het deeg over de vlaaivorm en druk het deeg aan zodat deze goed aansluit aan de vorm.
- Rol met de deegroller over de vlaaivorm, zodat je het overtollige deeg eraf kunt halen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden (boven/onder warmte)
- Smeer de appelboter over de bodem.
- Verdeel de paneermeel over de appelbodem zodat deze bedekt is.
- Schep het appelmengsel in de vorm en laat het nog even rusten op kamertemperatuur.
- Verdeel de kruimels over het geheel.
- Bak voor ongeveer 25 min goudbruin. Let goed op of de bovenkant en de randen niet te donker worden.
- Laat de vlaai nog een half uurtje in de vorm afkoelen.
- Indien gewenst kun je er nadat de vlaai is afgekoeld nog poedersuiker overheen strooien
- En vergeet de slagroom niet om toe te voegen.
- Eet smakelijk!
Bereidingstijd: 3 uur
Ingrediënten voor de bodem:
- 250gr bloem
- 5gr gedroogde gist
- 0.5 theelepel zout
- 40gr zachte boter (kamertemperatuur)
- 20gr suiker
- 0.5 ei
- 100ml lauwwarme melk
- Paneermeel
- Homemade appelboter
Ingrediënten voor de vulling:
- 1kg appels, geschild en in stukjes
- 50gr suiker
- 2 theelepels kaneel
- 3 eetlepels water
- 50gr rozijnen
Ingrediënten voor de kruimels:
- 120gr bloem
- 60gr suiker
- snufje zout
- 80gr koude boter
Bereidingswijze:
Begin met het maken van de bodem. Je kunt ervoor kiezen om een kant en klaar bodem te pakken, echter denken wij dat een zelfgemaakte bodem net wat lekkerder is. Ga als volgt te werk:
- Voeg alle ingrediënten voor de bodem in de mixkom en kneed het deeg voor ongeveer 10 min, totdat je een soepel deeg hebt.
- Maak van het deeg een bol en leg deze in een kom.
- Doe een plastic zak over de kom en zet op een warme plek, zodat deze gedurende 1 uur kan rijzen.
- In de tussentijd schil je de appels en snijd je deze in stukjes.
- Doe de appelstukjes samen met de kaneel, suiker en water in een pan.
- Verwarm deze zodat de appel zachter wordt. Roer regelmatig door.
- Haal de pan van het vuur en roer de rozijnen erdoor heen.
- Laat nu afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur.
- Vet ondertussen een vlaaivorm in.
- Bereid nu de kruimels alvast voor: Voeg alle ingrediënten voor de kruimels bij elkaar en kneed dit tot een kruimelig geheel.
- Zet zolang in de koelkast tot je het gebruikt.
- Bestrooi het werkblad en leg het deeg erop.
- Druk het deeg wat plat en kneed nog 1 maal goed door.
- Rol het deeg met een deegroller uit tot een ronde lap, zo groot dat deze over de vlaaivorm past.
- Leg het deeg over de vlaaivorm en druk het deeg aan zodat deze goed aansluit aan de vorm.
- Rol met de deegroller over de vlaaivorm, zodat je het overtollige deeg eraf kunt halen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden (boven/onder warmte)
- Smeer de appelboter over de bodem.
- Verdeel de paneermeel over de appelbodem zodat deze bedekt is.
- Schep het appelmengsel in de vorm en laat het nog even rusten op kamertemperatuur.
- Verdeel de kruimels over het geheel.
- Bak voor ongeveer 25 min goudbruin. Let goed op of de bovenkant en de randen niet te donker worden.
- Laat de vlaai nog een half uurtje in de vorm afkoelen.
- Indien gewenst kun je er nadat de vlaai is afgekoeld nog poedersuiker overheen strooien
- En vergeet de slagroom niet om toe te voegen.
- Eet smakelijk!