Svensk kanelbullar

Een kanelbullar is een typisch Zweedse lekkernij, welke met regelmaat gegeten wordt tijdens een fika moment. Of te wel... een kopje koffie met wat lekkers erbij. Eigenlijk een sociaal momentje en even pauze. Want de Zweden weten het begrip "lagom" goed toe te passen. En stiekem kunnen wij daar als vlugge Hollanders nog wel wat van leren. Maar terug naar de kanelbullar. Kan eigenlijk alleen maar zeggen, maak het en proef.  Dit recept komt van de website van de ICA, een zweedse supermarkt. 

Ingrediënten voor 20 stuks:

Voor het deeg:

  • 16gr droge gist

  • 300ml melk, kamertemperatuur

  • 1 eetlepel  gemalen kardemom

  • 150ml suiker (kan prima minder als je het minder zoet wilt)

  • halve theelepel zout

  • 150gr roomboter, kamertemperatuur

  • 1 ei

  • 660gr. tarwemeel 

Voor de vulling:

  • 200gr roomboter, kamertemperatuur

  • 85gr. suiker

  • 1 eetlepel gemalen kaneel

  • 1 eetlepel gemalen kardemom

Overig:

  • een ei
  • parelsuiker ter garnering

Bereidingswijze:

  1. Schenk de gist bij de melk, roer even door.
  2. Meng de suiker, zout, boter en het ei erdoor.
  3. Voeg beetje bij beetje het tarwemeel toe en kneed het tot een soepel deeg, bij voorkeur machinaal gedurende ongeveer 10 minuten of met de hand gedurende ongeveer 15 minuten.
  4. Laat het deeg rijzen voor ongeveer 1 uur. Het zou qua volume moeten verdubbelen.
  5. Bereid ondertussen de vulling, voeg alles voor vulling bij elkaar en roer goed door.
  6. Bestuif het werkblad met wat bloem.
  7. Kneed het deeg op de met bloem bestoven werkblad.
  8. Rol het deeg uit tot een schijf van 30 x 80 cm, ongeveer 1/2 cm dik (voor 25-30 broodjes).
  9. Smeer de vulling op het deeg en rol deze in de lengte op.
  10. Snijd in 25-30 stukken.
  11. Bekleed een bakplaat (of bakplaten) met bakpapier en leg de bullar erop.
  12. Laat afgedekt ongeveer 40 minuten rijzen.
  13. Verwarm de oven voor op 225 graden.
  14. Bestrijk de bullar met losgeklopt ei en bestrooi met parelsuiker.
  15. Bak 7-10 minuten in het midden van de oven.

Nu är det dags för fika!! Of te wel... nu is het tijd voor koffie met iets lekkers! Eet smakelijk!