
Bak je eigen brood (met gist)
Een heerlijke boterham met kaas of juist met hagelslag, bedenk het maar, het kan allemaal! Een snee brood is bijna niet meer weg te denken uit ons voedingspatroon. Bij ons is brood een onderdeel van onze dagelijkse maaltijd, meestal 's avonds (want 's middags eten we vaak warm). En wat is nou lekkerder dan je eigen gebakken brood. De geur, de structuur, de smaak en het feit dat je niet meer nodig hebt dan enkele simpele ingrediënten.
Het recept wat we delen zal vast geen officieel door bakkers gebruikt recept zijn, echter... wij vinden het heerlijk en het pakte goed uit!
Durf jij het aan om je eigen brood te gaan bakken?
Bereidingstijd: ongeveer 3,5 uur
Ingrediënten voor 1 brood:
- 550gr tarwebloem
- 5 gr droge gist
- 10 gr zout
- 350 gr lauwwarm water
Optioneel:
- Lijnzaad
- Zonnebloempitten
- Sesamzaad
- Pompoenpitten
Bereidingswijze:
- Doe de ingrediënten in de mengkom van je keukenmachine.
- Zet de kom in de keukenmachine en kneed het deeg langzaam, voor 8 min.
- Vet een kom in met wat olie en leg hier de deegbal in.
- Dek de kom af met een plastic zak en laat een uur rijzen.
- Bestuif het aanrecht met wat bloem en duw de bol deeg plat, maak het deeg enigszins rechthoekig.
- Vouw de zijkanten naar binnen en rol het deeg op zodat er een nieuwe bol ontstaat.
- Leg de bol weer in de kom en laat opnieuw rijzen voor 1 uur.
- Na 1 uur vorige stap nogmaals herhalen, maar leg dan het deeg op een bakpapier in de kom.
- Laat het deeg voor de laatste keer nog 1 uur rijzen.
- Zet een braadpan in de oven en verwarm deze voor op 230 graden.
- Na laatste keer rijzen het deeg met bakpapier in de braadpan leggen.
- Snijd bovenkant in. Zorg dat je een scherp mesje gebruikt.
- Deksel op de pan en zet de pan in de oven voor 25 min. Bekijk of dit de juiste tijd is voor jouw oven, want iedere oven is anders.
- Na 20 min haal je de deksel van de pan, zet de temperatuur naar 220 graden en laat je de pan nog voor 15 min staan. Houdt goed in de gaten dat je brood niet zwart wordt bovenop.
- Haal de pan uit de oven en laat je brood afkoelen alvorens te snijden.
Hmm... en dan nu je lievelingsbeleg erop met een lekkere laag roomboter (of alleen maar roomboter, heeeeerlijk!).
Eet smakelijk!