Bak je eigen brood (met gist)

Een heerlijke boterham met kaas of juist met hagelslag, bedenk het maar, het kan allemaal! Een snee brood is bijna niet meer weg te denken uit ons voedingspatroon. Bij ons is brood een onderdeel van onze dagelijkse maaltijd, meestal 's avonds (want 's middags eten we vaak warm). En wat is nou lekkerder dan je eigen gebakken brood. De geur, de structuur, de smaak en het feit dat je niet meer nodig hebt dan enkele simpele ingrediënten. 

Het recept wat we delen zal vast geen officieel door bakkers gebruikt recept zijn, echter... wij vinden het heerlijk en het pakte goed uit!

Durf jij het aan om je eigen brood te gaan bakken? 

Bereidingstijd: ongeveer 3,5 uur

Ingrediënten voor 1 brood: 

  • 550gr tarwebloem 
  • 5 gr droge gist
  • 10 gr zout
  • 350 gr lauwwarm water

Optioneel:

  • Lijnzaad
  • Zonnebloempitten
  • Sesamzaad
  • Pompoenpitten

Bereidingswijze:

  1. Doe de ingrediënten in de mengkom van je keukenmachine .
  2. Zet de kom in de keukenmachine en kneed het deeg langzaam, voor ongeveer 10 min. 
  3. Dek de kom af en laat het deeg rusten voor 15 min.
  4. Haal het deeg uit de kom en stretch deze rondom en vouw dan naar het midden.
  5. Als het goed is, is het deeg tot een bal gevormd.
  6. Leg het deeg terug in de kom met de "mooie" (bolle) kant naar boven.
  7. Dek de kom af en laat het deeg nu rijzen voor zo'n 30 min. 
  8. Bestuif het werkblad met wat bloem en haal het deeg uit de kom.
  9. Leg het deeg op het bestoven werkblad en druk deze wat plat tot een rechthoekig deeg.
  10. Vouw de bovenkant een stukje naar beneden.
  11. Pak dan links en rechts de zijkanten en vouw deze naar binnen toe. 
  12. Herhaal dit tot je het deeg hebt gevormd tot een ovaal geheel.
  13. Bekleed een bakblik met bakpapier of zoals ik een hydrofiele doek. 
  14. Leg het ovale deeg in het beklede bakblik.
  15. Dek af en laat rijzen voor ongeveer 40-45 min. 
  16. Na 20 min verwarm je de oven voor op 230 graden, met boven- en onder warmte.
  17. Haal na de rijstijd het deeg uit het blik en leg het op een bakpapier.
  18. Strooi wat bloem over de bovenkant en snijd bovenkant in. Zorg dat je een scherp mesje gebruikt.
  19. Zet een ander bakblik erbovenop als deksel, of zet een schaaltje met kokend water in de oven voor stoomvorming. 
  20. Zet in de oven voor 25 min. Bekijk of dit de juiste tijd is voor jouw oven, want iedere oven is anders. 
  21. Hierna haal de het bakblik wat fungeert als deksel eraf en laat je het nog voor 15 min staan. Houdt goed in de gaten dat je brood niet zwart wordt bovenop.
  22. Haal het bakblik uit de oven, kiep je brood op een rooster en laat je brood afkoelen alvorens te snijden. 

Hmm... en dan nu je lievelingsbeleg erop met een lekkere laag roomboter (of alleen maar roomboter, heeeeerlijk!).

Eet smakelijk!