
Kruidige appelboter
Afgelopen zomer ('24) kregen we een overvloed aan appels van vrienden van ons. Daar waren we erg dankbaar voor en we hebben er ontzettend veel lekkere gerechten mee gemaakt. We kregen ook de tip om eens appelboter te maken. Appelboter?? We hadden er nog nooit van gehoord. Gelukkig waren we in het bezit van genoeg appels, dus we gingen experimenteren. Een slowcooker hebben we ook, dus dat was zo geregeld. En het resultaat... héérlijk!! Het heeft wat weg van appelstroop, maar tegelijkertijd is het toch echt wel anders. Appelboter is in veel gerechten toe te voegen, kijk voor inspiratie eens op https://heartbeetkitchen.com/23-best-recipes-that-use-apple-butter/. Wij gebruiken de appelboter ook als we de appelkruimelvlaai met appelboter maken. Fantastische toevoeging, al zeggen we het zelf.
Bereidingstijd: gemiddeld 10 uur (incl. tijd in slowcooker)
Ingrediënten voor ongeveer 2 potten:
- 1kg geschilde appels (ook klokhuis verwijderen)
- 200gr bruine suiker (als je hebt, bruine basterdsuiker)
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 3 eetlepels kaneel
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1 theelepel gemalen gember
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- een snufje zout
Optioneel:
- Steranijs
Bereidingswijze:
- Zorg ervoor dat alle appels geschild zijn en verwijder de klokhuizen.
- Doe alle ingrediënten in de slowcooker en zet deze op low voor ongeveer 10 uur.
- Roer af en toe even door.
- Na deze tijd verwijder je eventueel de steranijs, als je die toegevoegd hebt.
- Pureer het geheel met een staafmixer tot een glad geheel.
- Als de dikte nog niet helemaal naar wens is, giet het geheel dan in een pan en kook nog even door tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
- Zorg ervoor dat de potten die je gebruikt goed schoongemaakt zijn, giet dan de appelboter met behulp van een trechter in de potten en draai de deksel erop.
- Laat dit afkoelen (niet op de kop draaien).
- Eet smakelijk!
Als de pot goed gereinigd is van te voren en de inhoud is er heet in gegoten (potjes bij voorkeur ook warm maken), dan trekt de deksel vacuüm als deze afkoelt en kun je de appelboter voor langere tijd bewaren (enkele maanden). Na openen in de koelkast bewaren.