
Gifflar
Via een vriendin van mij ben ik bij dit recept gekomen. Supersimpel en onwijs lekker! De echte Zweedse gifflar. Ze zien er een beetje uit als een croissantje, maar zijn het niet. Gifflar hebben toch echt meer een broodachtige structuur. Probeer het maar eens. Oh en tip, maak er genoeg, dan kun je ook een deel invriezen voor later.
Ingrediënten voor 32 stuks:
- 16gr. droge gist
- 1 eetlepel suiker
- 2 theelepels zout
- 100gr roomboter
- 500ml melk
- 600gr. tarwemeel
- 1 ei losgeklopt
- Maanzaad of sesamzaak ter garenering
Bereidingswijze:
- Verwarm de melk tot 38 graden ongeveer.
- Voeg de gist toe en roer goed door.
- Smelt de roomboter.
- Meng deze ingrediënten zodat je een mooi gekneed deeg krijgt.
- Laat het deeg 30 min rusten.
- Verwarm de oven voor op 230 graden.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en maak er bollen van .
- Rol het deeg uit tot het formaat van een pizza, met een deegroller.
- Snij het deeg dan in 8 gelijke stukken en rol ze op als een croissant.
- Leg de broodjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Laat voor 10 min rusten.
- Besmeer de broodjes met het losgeklopte ei en bestrooi met maanzaad of sesamzaad.
- Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodjes voor 10-15 minuten op 230 graden. Hou de tijd goed in de gaten, niet iedere oven is hetzelfde en het zou jammer zijn als de broodjes verbranden.
- Als de broodjes mooi van kleur zijn, haal je ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Eet smakelijk!