Chokladsnittar

Men zegt dat Zweden echte zoetekauwen zijn. Als je in de winkels rondkijkt zou je dat best wel eens kunnen denken ja. Rijen met schepsnoep, een wand met zakjes snoep, rekken met koekjes. En dat terwijl ze de snoepjes eigenlijk alleen op zaterdag eten, want "lördagsgodis" is een welbekend begrip in Zweden. Wat ook een bekend begrip is, is Fika. Fika is een dagelijks terugkerend fenomeen voor vele Zweden. Simpel gezegd is het koffie met iets lekkers, alleen omvat het stiekem veel meer dan alleen die bak koffie met een koek.

Het is echt een moment om even tot rust te komen, contact te leggen met bijv. je collega's en nieuwe energie op te kunnen doen. Op sommige plekken keert zo'n "fika-moment" met regelmaat terug. En daar vinden wij helemaal niets van 😉. Deze chokladsnittar zijn ook gewoon te koop in de winkel, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker én lekkerder. 

Ingrediënten voor ongeveer 15 stuks:

  • 100 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 70 gr suiker 
  • 0,5 ei
  • 150 gr bloem
  • 2 eetlepels cacao
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 0,5 eetlepel vanillesuiker
  • Parelsuiker ter garnering

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe de roomboter en de suiker in een kom en mix tot een glad geheel.
  • Kluts het ei en voeg de helft toe aan de boter/suikermix.
  • Voeg de rest van de ingrediënten ook toe en mix/kneed tot een samenhangend deeg. 
  • Zodra je er een deeg van hebt gemaakt, deel deze in 2.
  • Maak er langwerpige staven van, met een breedte van 5-7cm en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. 
  • Let erop dat de staven zullen gaan rijzen in de oven. Maak ze dus niet te groot. 
  • Bestrijk met het overgebleven ei en bestrooi met de parelsuiker.
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak het 12-15 min.
  • Laat het 5 min afkoelen.
  • Snijd diagonale repen van ongeveer 3 cm breed. 
  • In een afgesloten koektrommel bewaren (voor zolang het duurt 😉).

Pak er een kopje koffie bij en geniet van je fika momentje.