
Boerenkoolstamppot met mosterd
Hou je ook zo van een heerlijke voedende stamppot? Wij wel en ook nu we in Zweden wonen eten we regelmatig een heerlijke stamppot,
vooral tijdens de koudere dagen.
Bereidingstijd: ongeveer 30 min
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kg aardappelen (bij voorkeur kruimig)
- 500 gr boerenkool
- 40 gr roomboter
- 1 el azijn
- 200 ml volle melk
- 10 tl mosterd
- 5 el geraspte kaas
- 1 ui
- snuf zout
- snuf zwarte peper
- rookworst (of (Falu)korv als je in Zweden woont😉)
Bereidingswijze:
Met deze stappen zet je binnen een handomdraai een heerlijke stamppot op tafel:
- Snipper de ui, leg deze apart. Schil de aardappelen en snijd deze in stukken.
- Voeg de aardappelen toe aan voldoende water, breng aan de kook met een snuf zout. Leg de boerenkool erbovenop en kook dit samen in ongeveer 25 min gaar op middelhoog vuur.
- Schenk de melk in een pannetje en verwarm deze.
- Als de aardappelen gaar zijn, giet deze af en stamp de aardappelen fijn. (Bewaar wat kookvocht om eventueel te gebruiken bij het fijnstampen van de aardappelen als je liever geen melk gebruikt).
- Roer nu de gesnipperde ui, de boter, azijn, mosterd en geraspte kaas erdoor heen.
- Voeg de warme melk (of afgietwater) naar behoefte toe, en stamp de aardappelen zodat het een smeuïg geheel wordt.
- Naar smaak peper en zout toevoegen en roer door.
- Warm de rookworst (of (Falu)korv) op serveer deze bij de stamppot.
- Smakelijk eten!!
Tip: Voeg er voor de variatie ook eens uitgebakken spekjes aan toe.