Kantarellsoppa
Ieder jaar is het weer een behoorlijke happening. De meeste Zweden zijn er gek op, de cantharellen. De meesten hebben ook zo hun plekjes waar ze deze paddenstoelen zullen plukken. Want dat mag hier gewoon. Iedereen is vrij om het bos in te gaan om paddenstoelen te zoeken. De cantharel is wel de meest bekende en meest gegeten paddenstoel hier. Er wordt van alles mee gemaakt, het wordt o.a. gebakken samen met een omelet, er worden sauzen van gemaakt en soep. Nu zijn wij geen hele grote fans van de cantharel, het heeft een bepaalde structuur die hier niet gewaardeerd wordt. Wel werd de cantharelsoep goed gekeurd. Wij hebben niet alleen cantharellen gebruikt in dit recept, maar ook de gele stekelzwam. Ook deze hebben we in het bos geplukt. Maar een gewone champignon zal het ook vast goed doen in dit recept.
Ingrediënten voor 4 porties:
- 300gr verse cantharellen (evt. verdelen met andere soorten paddenstoelen)
- 2 sjalotjes
- 2 eetlepels roomboter
- 400 ml water
- 1,5 eetlepel kippenfond
- 300 ml verse slagroom
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels versgehakte peterselie (of gedroogd)
- snuf zout
- peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Reinig de cantharellen/paddenstoelen/champignons en hak ze in grove stukken.
- Snipper de sjalotjes fijn.
- Doe de roomboter in de soeppan en fruit de sjalotjes tot al het vocht is verdampt.
- Voeg het water, de fond en de verse slagroom toe en leg de deksel op de pan.
- Laat gedurende 30 minuten koken op laag vuur.
- Neem de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
- Voeg de citroensap en de helft van de peterselie toe.
- Maak de soep op smaak met wat zout en peper.
- Garneer de soep met de overgebleven peterselie