
Bak je eigen brood (met zuurdesem)
Je eigen brood bakken is al onwijs lekker. Maar... wij vinden inmiddels het zuurdesembrood wat we zelf bakken nog vele malen lekkerder. Plus zuurdesembrood vinden vele buiken vaak ook fijner qua verwerking. Het glutennetwerk word anders door het fermentatieproces waardoor ook veel mensen met een gevoeligheid voor gluten dit brood zonder problemen kunnen eten (en dan hebben we het niet over coeliakie). Het is stiekem ook wel gebruikelijk om je zuurdesemstarter een naam te geven, onze zuurdesemstarter heeft de naam "John Dough" gekregen.
Inmiddels rollen er wekelijks 6-8 zuurdesembroden uit de oven. Er is veel te vinden op internet over het maken en onderhouden van een zuurdesemstarter, dit is in de basis niet ingewikkeld. Ook worden er verschillende methoden gebruikt om een brood te vormen. We zijn ons ervan bewust dat de manier die wij gebruiken, niet de traditionele manier is, maar het is wel dé manier voor ons wat past binnen ons gezin en planning. We delen dan ook het recept en planning zoals wij het meestal doen.
Bereidingstijd: warme rijs gemiddeld 4 uur (afhankelijk van de omgevingstemperatuur), koelkastrijs 12-15 uur
Ingrediënten voor 1 brood:
- 150gr actieve starter
- 500gr tarwebloem
- 305gr lauwwarm water
- 13gr zout
Optioneel:
- Lijnzaad
- Zonnebloempitten
- Sesamzaad
- Pompoenpitten
Bereidingswijze:
- Voedt je starter zodat deze actief is voordat je deze gaat gebruiken (minimaal verdubbelt nadat je deze gevoed hebt. )
- Doe alle ingrediënten in een mengkom en kneed het tot een redelijk egaal deeg in ongeveer 8 min, op de laagste stand van je keukenmachine.
- Doe het deeg, welke nog plakkerig is, in een kom die je met een plastic zak afdekt en zet deze weg voor de warme rijs. Gemiddeld voor zo'n 4 tot 6 uur.
- Bestrooi het aanrecht met wat bloem.
- Leg het deeg op het aanrecht en pak de buitenkanten vast en stretch voorzichtig het deeg door er voorzichtig aan te trekken. Vouw nu naar binnen en herhaal dit rondom, zodat er een strakke bol vormt.
- Leg een theedoek in een kom/bakvorm of bestuif een rijsmandje met ruim bloem en leg het deeg hier met de mooie kant naar beneden in.
- Dek dit af met een plastic zak en zet in dit in de koelkast (ongeveer 4 graden) voor zo'n 12 uur (komt niet op een uur minder of meer). Dit is het fermentatieproces.
- Verwarm de oven voor op 230 graden met braadpan/dutch oven/bakblik.
- Bestrooi het aanrecht opnieuw.
- Leg het deeg met de minder mooie kant (bovenkant in de kom/bakvorm/rijsmandje) op het aanrecht en snijdt de mooie kant van het deeg in zoals je wilt. Zorg dat er minimaal 1 grotere, diepere snede is. Voor tips en inspiratie kun je ook Pinterest of Google gebruiken, zoekterm: Scoring sourdough.
- Leg het deeg in de braadpan/dutch oven. Je kunt bakpapier gebruiken om het brood op te leggen. Wil je dit niet gebruiken, dan kun je ook de pan bestuiven met meel of roomboter gebruiken, zodat het deeg niet vast blijft plakken.
- Bak het brood in 30 min gaar met deksel erop.
- Hierna haal je de deksel eraf, zet je de temperatuur van de oven terug naar 220 graden en bak je de korst krokant in 15 min. Houdt in de gaten dat de korst niet te donker wordt, iedere oven is anders.
- Laat het brood hierna afkoelen voordat je het gaat aansnijden.
Naar onze mening heeft een snee zuurdesembrood, vers uit de oven, niets meer nodig dan wat roomboter. Heerlijk!!
Eet smakelijk!
Je kunt het proces ook omdraaien. Dat je eerst de koelkastrijs hebt en vervolgens de warme rijs. Het maakt niet veel uit dat de koelkastrijs eventueel langer is dan 12 uur, hebben we gemerkt. We hebben begrepen dat het deeg zelfs tot 48 uur in de koelkast kan blijven staan. Na de koelkastrijs wordt het deeg gevormd en rijst het nog eens 4-6 uur (warme rijs) en daarna kan het afgebakken worden. Wij doen dat ook vaak, dat past vaak net wat beter in onze wekelijkse planning. Want het heeft wel wat planning nodig qua voeden en de verschillende perioden met rijzen. Maar als je eenmaal snapt wat je aan het doen bent, dan wordt het zoveel makkelijker. En nogmaals... wij hanteren niet de officiële werkwijze die vaak gebruikt wordt om zuurdesembrood te maken. Dit recept geeft een wat compacter brood. Je zou wat kunnen spelen met de hoeveelheid water die je toevoegt.
Oh en bak je brood ALTIJD af!! Denk nooit het is mislukt, dat is het zelden! Dus laat je niet ontmoedigen als je deeg zich bijv. moeilijk tot een bol laat vormen. Leg het toch zo goed en kwaad als het gaat in de pan om te bakken. Je zult zien dat je alsnog verrast zult zijn. Hiervoor geldt echt oefening baart kunst en geef vooral niet op!