Kolasnittar (Karamelkoekjes)
Als we bezoek krijgen vind ik het altijd leuk om wat lekkers te kunnen aanbieden. De ene keer is het een boerencake, de andere keer een stukje appeltaart. Nu was de koektrommel nog maar minimaal gevuld, dus het werden deze keer de Zweedse karamelkoekjes, kolasnittar. Ik maakte deze enigszins aangepast naar de ingrediënten die ik in de kast had staan. Dus als je de originele ingrediënten gebruikt, zal het nog meer naar karamel smaken.
Ingrediënten voor ongeveer 15 stuks:
- 100 gr roomboter op kamertemperatuur
- 70 gr suiker
- 50 gram golden syrup (ik gebruikte maple syrup, deze is minder dik van structuur en smaakt wat minder karamelachtig, maar geeft nog altijd een heerlijk resultaat. Woon je in Zweden en wil je gebruiken wat men hier gebruikt, kies dan mörk sirap, te verkrijgen bij bijv. de ICA)
- 150 gr bloem
- 1,5 theelepel gemberpoeder
- 0,5 theelepel bakpoeder
- 1,5 eetlepel vanillesuiker
- snufje zeezout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 175 graden met boven en onderwarmte.
- Doe de roomboter, de suiker en de siroop in een kom en mix tot een glad geheel.
- Voeg de bloem, het bakpoeder, zeezout en gemberpoeder toe met behulp van een zeef.
- Mix het geheel tot een deeg.
- Deel het deeg en maak er 2 langwerpige staven van, met een breedte van 5-7cm en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Houdt er rekening mee dat het deeg in de oven wat zal gaan rijzen.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak het 15 min.
- Laat het 5 min afkoelen.
- Snijd diagonale repen van ongeveer 3 cm breed.
- Eenmaal goed afgekoeld heb je heerlijke koekjes die vast niet lang mee zullen gaan 😉.
Pak er een kopje koffie bij en geniet van je fika momentje.