
Janssons frestelse
Toen ik aan het werk ging in het restaurant, Kalasmakeriet på Prästgårn, ben ik in aanraking gekomen met typisch Zweeds eten. Zo ook Janssons Frestelse. Het is maar goed dat ik niet van te voren gevraagd had wat erin zat, want ik wordt over het algemeen niet heel blij van ansjovis. Maar.... in dit gerecht is het onmisbaar! Zó lekker en ook heel makkelijk om zelf te maken. De recepten van de ICA zijn bij ons favoriet, daar vond ik ook dit recept.
Ingrediënten:
- 3 grote gele uien
- 1,5kg vaste aardappelen
- 50gr roomboter
- 300gr ansjovis in blik
- 400ml verse slagroom
- 200ml melk
- 4 eetlepels paneermeel
Bereidingswijze:
-
Verwarm de oven voor op 175°C.
-
Pel de uien en snijd ze in dunne halve ringen.
-
Bak de ui met roomboter in een koekenpan.
-
Schil de aardappelen en snijd in dunne reepjes.
- Snijd de ansjovis in kleinere stukjes.
- Doe de aardappelen, uien en ansjovis (bewaar het vocht van de ansjovis) in een ingevette ovenschaal van ongeveer 20 x 30 cm (of meerdere kleine).
-
Doe de slagroom en de melk in een pannetje en breng aan de kook.
- Voeg het vocht van de ansjovis toe aan de melk/slagroom.
-
Giet de melk/slagroom met ansjovisbouillon over de aardappelen in de ovenschaal.
-
Bestrooi met paneermeel en bedek met blokjes roomboter.
-
Bak 1,5 uur in het onderste deel van de oven. Dek af met aluminiumfolie als je ziet dat het te donker wordt.
-
Laat de ovenschotel ongeveer 30-60 minuten rusten voordat je hem serveert
Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht bijvoorbeeld bij Zweedse kötbullar of een lekkere korv (met andere woorden, gehaktballetjes of een stukje worst). Eet smakelijk!