Hallongrottor
Het origineel komt van het recept "Lingongrottor". Alleen hier thuis vinden de jongens lingonsylt (vossenbessenjam) eigenlijk alleen lekker bij de kötbullar. Maar dat laat mij niet tegenhouden om tóch deze koekjes te bakken, alleen pakken we dan gewoon een alternatief voor de lingonsylt. Het werd deze keer hallonsylt (framozenjam zonder pitjes). Als die koektrommel nu nog niet vol is, dan weet ik het ook niet meer 😉.
Ingrediënten voor ongeveer 15 stuks:
- 100 gr roomboter uit de koelkast
- 120 gr bloem
- 30 gr aardappelzetmeel
- 30 gr suiker
- 1 eetlepel vanillesuiker
- snuf zout
- hallonsylt (of frambozenjam zonder pitjes)
Als alternatief kun je iedere andere jam gebruiken. Laat je creativiteit gaan!
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden, boven- en onder warmte.
- Snijd de koude boter in blokjes.
- Voeg alle ingrediënten toe aan een kom (behalve de hallonsylt (of frambozenjam)).
- Mix dit tot het een glad deeg wordt.
- Verdeel het deeg in 15 stukjes.
- Maak van deze stukjes balletjes, leg ze op een bakplaat met bakpapier en druk er een holletje in.
- Vul deze holletjes met de jam. Let erop dat je deeg heel is rondom, anders loopt de jam uit het koekje. Dat zou jammer zijn 😉,
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes in 12 minuten goudbruin.
- Laat de koekjes afkoelen op de plaat.
Pak er een kopje koffie bij en geniet van je fika momentje.