Onze integratie in Zweden

Gepubliceerd op 21 oktober 2024 om 20:24

Onze integratie in Zweden

Integreren doe je niet zomaar even. Er komt het nodige bij kijken in onze ogen. Het is niet alleen je spullen oppakken in Nederland en in Zweden neerzetten in een leuk huis. Het is ook moeite doen om in contact te komen met de lokale bevolking, je onderdompelen in de taal, gebruiken en tradities. Zo maakten we bijvoorbeeld voor het eerst kennis met o.a. midsommar, vierden we Sankta Lucia. Tradities die we niet kennen in Nederland zoals de Zweden het vieren en nieuwsgierig zijn naar de Zweed en de gebruiken die zij hebben. En met integreren pak je ook je dagelijkse leven in Zweden op. 

Na enkele weken mocht Bram naar school. We kozen voor de school in het dorp. Geen grote school, maar dat was Bram vanuit Nederland ook niet gewend. In zijn klas zouden nog een Nederlandse jongen zitten en een meisje wat Zweeds en Nederlands sprak. Dit was voor Bram heel erg fijn. Ook het ontvangst was heel warm en welkom, wij konden als ouders de eerste tijd er bij blijven zolang nodig of wenselijk was. Daan mocht iets later naar de förskola (kinderdagverblijf). Ook hij had een Nederlands meisje in zijn groep (ook ons buurmeisje). Dit heeft hem veel steun gegeven. 

 

Integreren: van naar school gaan, huis kopen tot werk vinden

Toen de jongens eenmaal wat gewend waren op school en de förskola, gingen wij ook naar school, de kulturskolan. Hier volgenden we de introductiecursus SFI (swedish for immigrants), welke 7 weken zou duren. We gingen iedere dag van 8.00-12.00u naar school toe. Gelukkig had Elle al een half jaar Zweedse les gehad in Nederland, dat maakte de start net iets makkelijker. Na deze 7 weken konden we verder met SVA (Svenska som andraspråk, Zweeds als 2e taal).

Intussen waren we ook druk met het aanvragen van ons persoonsnummer, een bankrekening openen, dingen regelen voor ons nieuwe huis etc. Het duurde uiteindelijk (maar) 5 weken voordat we bericht kregen dat we allemaal een persoonsnummer hadden gekregen (kon 18 weken duren zei de lieftallige dame bij Skatteverket). Dit hebben dan ook gevierd met een heuse Zweedse prinsessentaart 😉.

11 juli 2023 konden we dan naar de makelaar voor de overdracht van het huis. Hoe fijn dat we dan eindelijk ons eigen plek hadden, helemaal voor onszelf. En voor ons niet onbelangrijk: hypotheekvrij! Hier konden we in Nederland alleen maar van dromen. Deze plek geeft ons de mogelijkheid om ons leven verder in te delen en zelfs een heuse moestuin komt er! We kwamen in de actiestand, begonnen met het opknappen van de voorgevel. We wilden het huis weer in ere herstellen nadat deze grijs geschilderd was. Van oorsprong was het huis rood. Dit vinden we ook beter in de omgeving passen. 

 

Na de eerste zomer konden we zoetjes aan ons klaar gaan maken voor de herfst en de winter die al snel zou volgen. De voorgevel was nog niet klaar, of de eerste sneeuw viel al eind oktober. Nu was dat niet echt een heel groot probleem, aangezien Jeroen inmiddels werk had gevonden bij een bouwbedrijf wat modules maakt waar appartementen van gebouwd worden. En Elle vond werk in het restaurant in het dorp en in het ziekenhuis. Niet als verpleegkundige (zoals in Nederland), want hier heb je een legitimatie nodig om als verpleegkundige (sjuksköterska) te mogen werken. Om deze legitimatie te kunnen krijgen heb je naast de juiste opleidingen ook een bewijs van spraak, wat op een bepaald niveau is, nodig. Maar als omvårdnadsassistent kon Elle werken in het ziekenhuis. En dat kost tijd, of zoals ze dat hier zeggen: 'Det tar tid!'. 

 

En wanneer spreek je van een geslaagde integratie? Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Voor ons geldt:

- dat we de taal machtig worden;

- dat we deel uitmaken van de maatschappij dmv werk/school;

- dat we een netwerk hebben opgebouwd (niet alleen met mede-emigranten, maar ook de Zweden zelf) en betrokken zijn bij sociale aangelegenheden;

- het kunnen omarmen van de tradities en gebruiken;

- dat we zelfstandig de weg weten te vinden in de samenleving en weten waar en bij wie we moeten zijn om zaken te regelen;

en misschien wel het belangrijkste: het gevoel van emotionele welzijn en tevredenheid met ons leven. Dat we ons als gezin gelukkig en veilig voelen en geen van ons de sterke wens heeft om terug te keren naar Nederland. 

Ben je nieuwsgierig wat er allemaal bij komt kijken als je gaat emigreren naar Zweden? Lees dan verder via onderstaande link.