
Heerlijke worstenbroodjes
Wie kent ze nu niet, de worstenbroodjes! Heerlijk vinden wij ze en helemaal als we ze zelf gemaakt hebben (Dit recept is afkomstig uit de Broodbijbel). Inmiddels hebben we dit als traditie bestempeld om te maken en eten met Julafton, oftewel Kerstavond. Met een lekker soepje erbij en kijkend naar Kalle Anka. We maken er dan meteen een heleboel, zodat we ook nog wat aan onze Zweedse buren kunnen geven, ook zij vinden ze heerlijk en het wordt enorm gewaardeerd.
Bereidingstijd:
Ingrediënten voor 30 worstenbroodjes:
Voor het deeg:
- 665gr. meel (wij gebruiken vetemjöl of dinkel)
- 265gr. melk
- 13gr. droge gist
- 165gr. boter
- 33gr. basterdsuiker (wij gebruiken muscovadorörsocker ljust)
- 10gr. zout
- 33gr. ei
Voor de gehaktvulling:
- 1000gr. rundergehakt
- 147gr. water
- 100gr. ei
- 20gr. worcestar sauce
- 13gr. zout
- 2gr. nootmuskaat
- 1,5gr. peper
Overig:
- strooibloem
- losgeklopt ei om de broodjes mee in te smeren, voordat ze de oven in gaan
- geklaarde boter om de broodjes mee in te smeren, nadat ze uit de oven zijn gekomen (https://www.baktotaal.nl/baktips/wat-is-geklaarde-boter)
Bereidingswijze:
- Voeg alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed een soepel deeg.
- Verdeel het deeg in 30 stukjes en maak er gladde bolletjes van.
- Leg de bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en dek af met folie.
- Laat 20 minuten rijzen.
- Maak ondertussen het gehaktmengsel door alle ingrediënten te mengen.
- Verdeel het gehakt in 30 worstjes, zorg dat ze qua gewicht gelijk zijn (ongeveer 45gram).
- Druk de bolletjes voorzichtig plat zodat de lucht eruit is en rol ze uit tot een ovaal plakje.
- Leg een worstje in het midden en vouw het plakje dicht.
- Leg de worstenbroodjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bestrijk de worstenbroodjes met losgeklopt ei.
- Laat 60 minuten rijzen in een warme ruimte.
- Verwarm de oven voor op 250 graden (boven/onder warmte).
- Verlaag de temperatuur nu naar 240 graden en zet de worstenbroodjes in het midden van de oven.
- Bak de worstenbroodjes gaar in 8-10 minuten. Iedere oven is anders, dus hou ze goed in de gaten.
- Na het bakken bestrijk je de worstenbroodjes met geklaarde boter.
Et voila! Heerlijke worstenbroodjes, eet smakelijk!